Nieuws

De NBvK wenst U een gezellige kerst en een gelukkig 2020

 

December 2019 

Het einde van het jaar is begonnen, tijd om zowel even achteruit en vooruit te kijken.
We hebben net een heel bijzondere ALV achter de rug, de aanwezige leden hebben gezien hoe wij nu twee Ridders in ons midden hebben en hoewel Tineke en Siska, afscheid gaan nemen straalt hun Ridderlijke licht toch zeker door en wijst ons de weg naar de toekomst.

Dit geldt zeker voor de actieve leden die volgend jaar de fakkel overnemen. Het afgelopen jaar kenmerkte zich door veel nieuwe verbonden die aangegaan zijn door de leden die zich op allerlei terrein gaan inzetten voor de NBvK.

We hebben meegelopen en gezien dat onze Beroepsvereniging op alle belangrijke plaatsen uitgenodigd wordt om mee te praten en om een stem van de werkvloer te laten horen. Dit is zeker het resultaat van de 15 jaren werk en inzet van ons vorige bestuur. Wij hopen dat het volgende overgangsjaar zal leiden tot voortgang van de ingeslagen weg en verdere versteviging van de positie van de kraamverzorgende in Nederland.  


Met de feestdagen in het verschiet was het toch mooi om te horen van een burgemeester over de goede herinneringen die hij heeft van de kraamverzorgende die hem in zijn gezin kwam helpen rond de geboorte van hun kind. Dat is voor iedereen in Nederland beschikbaar. Gelukkig nog wel, waar je wiegje ook staat, of je vader of moeder nou burgemeester is of in de fabriek werkt: Er zou altijd een kraamverzorgende beschikbaar moeten zijn.

Afgelopen dagen (en jaar) is er zeker wat media aandacht geweest over de werkomstandigheden en slechte betaling in de Kraamzorg.
Wij vinden het jammer dat de aandacht over deze negatieve kanten van het werk gaat, maar heel goed dat het nu doordringt in de huiskamers van Nederland. 

De NBvK is de stem van de werkvloer, het nieuwe bestuur Erna Majoor, Hanneke Zijlmans en Ester van der Ark zijn allemaal actief aan het werk als kraamverzorgende.  
Ze weten hoe het is in de dagelijkse praktijk en wat er allemaal bij komt kijken.Het nieuwe bestuur van de NBvK is voor en door de kraamzorg professional zelf.

Wij willen ons het komende jaar inzetten voor jullie voor de inhoud van het vak, voor de arbeidsomstandigheden, de opleidingen, kwaliteitseisen en de ontwikkelingen in toekomst.  

Wij zijn niet de vakbond maar de beroepsvereniging, daarom zetten we in op samenwerken aan een betere toekomst voor ons vak en de inhoud daarvan. Hierover kun jij meepraten met ons.
Wij hopen elkaar te zien in het nieuwe jaar, op 4 maart staat onze eerste Regiobijeenkomst gepland. Hierover volgt nog een nieuwsflits.

Voor nu een fijne kerst en een gelukkig nieuwjaar en de collega’s die werken deze dagen veel gezelligheid bij de kerstkindjes.

Ester van der Ark

Tineke en Siska geridderd voor hun werk bij de NBvK én de Kraamzorg

November 2019

Onze Siska en Tineke zijn benoemd tot Ridder in de orde van Oranje Nassau. Lees het bericht  (met foto!)bijschrift dat vanmorgen (28 november 2019)  verscheen in de Gooi en Eemlander: Kraamverzorgenden krijgen een lintje

Het krantenberichtje vat eigenlijk veel te bondig samen wat voor werk er allemaal is verricht door inmiddels vele tientallen vrijwilligers op vrijwel ieder vlak van de Kraamzorg. Vijftien jaar geleden de NBvK opgericht, statuten, reglementen en alles. Daarna gaan invullen en (in)fluisterend, pratend en soms schreeuwend aandacht te vragen voor de kwaliteit van de Kraamzorg, voor de mogelijkheid om er een fatsoenlijk salaris uit te puren en het plezier in het werken in de Kraamzorg te bevorderen.

Boeien en binden, de toverwoorden in een evenwichtige verhouding tussen werkgever en werknemer en tussen klant en zorgaanbieder.

Alles vanuit de fascinatie voor die wonderlijke intrede in de wereld van alweer een nieuw mensenkind, steeds opnieuw, steeds in verwondering over de moed en het doorzettingsvermogen van al die nieuwe moeders en vaders die met een beetje begeleiding door die Supervrouw Kraamverzorgende een goede start maken.

Gisteren dan na 15 jaar de welverdiende maatschappelijke waardering die alle vlekjes, bulten en schrammen op de ziel moesten goedmaken. Letterlijk voorgedragen door Kraamverzorgenden en hun relaties, direct door zowel Siska en Tineke opgedragen aan alle kraamverzorgsters, als zussen in een een heel bijzondere band.Ridder allebei, en dat is niet niks. ‘Dit is een hele dikke’ sprak de burgervader monter, gefeliciteerd!

Tarieven kraamzorg 2020 

November 2020

De tarieven voor 2020 zijn bekendgemaakt door de Nza. Ze zijn wederom gestegen: 

Per uur kraamzorg : € 50,60

Per uur partusassistentie: € 50,60

Per inschrijving: € 46,93

Per Intake:

thuis: € 70,39 

Telefonisch: € 23,48 

Per partusassistentie: € 93,86

Onderlinge dienstverlening: maximum tarief 

zie ook: Tarieven 2020 Nza

Kijk voor een overzicht van de tarieven van afgelopen jaren:  Wat kost kraamzorg

Wat komt er van dit geld straks (en nu ) bij kraamverzorgenden zelf terecht? Dit is een vraag die veel kraamverzorgenden zichzelf stellen waneer ze aan het eind van de maand op hun bankrekening kijken. Inmiddels zijn de CAO onderhandelingen weer gestart voor hogere lonen maar blijven werkgevers zich vasthouden aan het imago dat de kraamzorg een verlieslijdende sector met een groot geldgebrek. Zij claimen miljoenen bij de overheid om de sector weer winstgevend te kunnen maken. Ondanks dat er niet bezuinigd is op tarieven en er ook niet veel meer kinderen geboren worden. Ook ZZP-ers krijgen, van de organisaties, te horen dat "te duur zijn". Op dit moment is er veel onrust onder zzp-ers omdat een grote kraamzorgorganisatie tarieven met hun wil afspreken van maximaal 40 euro.  

Lees meer

Een zak geld kan geen baby in bad doen 

Oktober 2019 

 Vrouwen in Nederland bevinden zich dagelijks in gevaarlijke situaties door het gebrek aan professionele zorgverleners rondom bevalling en kraambed; de eerste 10 dagen na de bevalling. Er is vooral een groot gebrek aan verpleegkundigen en verzorgenden.  Anno 2019 schreeuwt de kraamzorgsector om meer mensen en meer geld. De kraamverzorgenden heeft meer collega's nodig om haar werk te kunnen doen in de gezinnen. Nu moet ze vaak te veel mensen,  in werkweken van 7 tot 10 dagen, helpen en komt de kwaliteit van haar werk in gevaar. Met alle gevolgen vandien. 

De kraamverzorgenden hebben als burger meer geld nodig. Om ook zelf kwaliteit van leven te hebben.  Maar ze moeten 1/3 van hun werktijd onbetaald uitvoeren, krijgen geen tijd voor vakanties en mogen niet ziek zijn. Het rapport Werkdruk in de Kraamzorg, dat de NBvK in 2018 liet uitvoeren, maakt dat schrijnend duidelijk. Daarnaast is het gemiddelde jaarsalaris 15.000 euro per jaar door de lage contracten. Een kraamverzorgende verdient, afhankelijk van hoeveel jaar ze werkt, tussen de 9 en 16 euro per uur. Bruto. 

De organisaties schreeuwen ook om meer geld.  Want zij willen nieuwe mensen opleiden. Die zijn lekker goedkoop en daarbij  (nog) niet zo mondig en dan kan een organisatie zijn personeel makkelijk laten geloven dat het heel gewoon is om als kraamverzorgende privé leven en gezondheid op de 2e en 3e plaats te zetten en het belang van de organisatie om zorg te leveren op 1 te zetten. Doe je dat niet dan ben je al snel niet geschikt voor het vak of heb je "geen hart voor de mensen die op zorg zitten te wachten" volgens de baas.

Deze groep "nieuwelingen" kun je, als organisatie,  ook laten geloven dat een gezin best met 1,5 tot 3 uur zorg per dag kan na een bevalling omdat "er vast nog wel een oma of alvast een vader in de buurt is"  en "de zorg netjes verdeeld moet worden van de verzekeraar...". Vind je dit onverantwoord dan wordt je wederom als niet "geschikt voor het vak" of als negatief neergezet door de bazen in de kraamzorg. 

De noodkreten van de kraamzorgorganisaties en kraamverzorgenden worden nu opgepikt door de politiek. De PvdA gaat extra geld voor kraamzorg vragen bij de minister voor 2020. Dus wie weet komt er volgend jaar wel extra geld naar de kraamzorg. Fantastisch nieuws.

Maar een zak geld kan geen baby in bad doen of een kraamverzorgende rust en vertrouwen laten brengen in een gezin. En dat is nu net wat vrouwen die net bevallen zijn en hun gezinnen zo nodig hebben. Dus er is meer nodig. Er moeten nieuwe mensen opgeleid worden maar vooral moeten de ervaren kraamverzorgenden behouden worde Dat geld moet dus bij de kraamverzorgenden zelf komen. Ervaringen uit het verleden doen ons vrezen dat dat niet zomaar zal gebeuren. En dat het geld wordt gebruikt om organisaties in leven te houden. En niet de kraamverzorgende en de gezinnen waar ze werkt.

Lees meer

Algemene Leden Vergadering 2019

Oktober 2019

Kom ook en praat mee over de activiteiten en toekomst van de NBvK! 

Datum: 26 november te Bussum

Start:  15.00 -18.00 met aansluitend gezellig netwerkdiner: 18.00-21.30 

Leden kunnen zich aanmelden voor 1 november 2019: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Graag prestenteren bestuur en (nieuwe) actieve leden aan de leden van de NBVK wat er in 2019 gedaan is. 

Ook worden de nieuwe plannen en ontwikkelingen  binnen de NBVK en de geboortezorgsector besproken met de leden. 

Grote doel van de NBvK  is dat iedereen kan blijven genieten van ons mooie vak. Dat betekent goede en voldoende kraamzorg voor alle moeders, baby's en hun gezinnen. 

Dat kan alleen met gezonde tevreden kraamverzorgenden die in goede omstandigheden hun werk kunnen doen en daar netjes en voldoende voor betaald, geschoold en gerespecteerd worden. 

Ben je lid van de NBvK en heb je in augustus geen uitnodiging per mail ontvangen? Dan kan het zijn dat de ledenadministratie het juiste mailadres niet (meer) heeft. Mail  je juiste mailadres naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. voor de laatste nieuwsbrief met de uitnodiging. 

Maak de kraamzorg weer gezond! 

Augustus 2019 

Werkdagen van 12-20 uur per dag, 8 tot 10 dagen achter elkaar. 
Rijdend (onbetaald!) van hot naar her of uren/dagen op wacht omdat de planning mensen achter de hand wil houden voor het geval dat. 
Overal maar een beetje zorg kunnen geven en niet de zorg die echt nodig is. Met grote gevolgen voor het herstel en een goede start van moeders en baby's. 


Altijd maar thuis weer moeten uitleggen dat je (nog) niet thuis komt, dat je al die extra uren wel moet maken omdat ze je anders van werkweigering beschuldigen of als ongeschikt voor de kraamzorg. 
Leerlingen die hele dagen alleen staan en aan het eind van de dag met een beetje mazzel nog een bezoekje krijgen van een werkbegeleider. 
Leerlingen die snel en verkort worden opgeleid en een diploma krijgen die je geen wettelijk erkende MBO verzorgende maakt maar een helpende met een certificaat. 
BOL leerlingen van MBO verzorgende VIG opleidingen die dolgraag stage willen lopen in de kraamzorg en dromen van werken in de kraamzorg maar nergens een stageplek kunnen vinden omdat ze als leerling niet alleen in gezinnen mogen worden ingezet en zo "niks" opleveren.
Oudere ervaren kraamverzorgenden die, omdat ze gezond willen blijven, stoppen met werken in de kraamzorg. 
Die paar honderd euro per maand die ze bij verdienen kunnen ze inmiddels missen. De kinderen zijn groot, de partner verdient genoeg. Degene die zich dit niet kunnen veroorloven worden vaak ziek en krijgen dan regelmatig het vezoek om te minderen in contacturen of helemaal te stoppen met werken want misschien zijn ze "toch niet zo geschikt" voor de kraamzorg. Helaas komen deze vrouwen meteen in een armoedeval, laat staan dat ze nog substantieel pensioen opbouwen. 

Dit zijn de voornaamste knelpunten die opgelost moeten worden.
Dat doe je niet door nieuwe leerlingen te zoeken en snel op leiden.
Die lopen met de (oudere) ervaren kraamverzorgenden net zo hard weer weg.
Tijd voor lagere werkdruk en betere salarissen.

De NBVK was 1 augustus 2019, samen met een zorgaanbieder en kraamverzorgende in loondienst aan het woord bij NPO radio 1, luister hier naar fragment:  Kraamzorg tekort leidt tot gezondheidsrisico's

Lees meer

Over de cao en de naleving daarvan.

Juli 2019

Concurrentie in de zorg zou er toe moeten leiden dat zorgkosten naar beneden gaan, de zorg goedkoper wordt door meer efficiëncy en het beter benutten van capaciteiten. De cao dient er voor te zorgen dat alle werknemerskosten voor alle werkgevers gelijk zijn. Level playing field wordt dat genoemd. Als de cao netjes en zorgvuldig wordt nageleefd (het is een contract tussen werkgevers en werknemers) krijgt ieder zijn eerlijke deel. Rechtvaardige loonverdeling wordt dat genoemd.

Werkgevers die de cao ontduiken doen dat waarschijnlijk om verschillende redenen. Een gebrek aan kennis van de cao wellicht. Misschien wel om meer winst uit de activiteiten te puren, misschien wel omdat het anders niet mogelijk is om voldoende zorg te leveren en misschien wel omdat de eigen organisatie van de arbeid faalt.

Controle op de naleving van de cao moet dit zichtbaar maken en de problemen benoemen. Bij werkgevers, zodat zij zich kunnen verbeteren en bij werknemers zodat zij hun rechten leren kennen en zich bewust worden tot hoever hun plicht reikt.Het grote voordeel voor werkgevers bij de cao is dat zij aan het begin van de contractperiode precies weten wat arbeid gaat kosten. Werknemers weten bij de cao precies hoe ze beloond gaan worden en hoe de plichten en rechten zijn verdeeld.

Lees meer

Samen actief voor het vak kraamzorg

Juli 2019 

Ben jij een kraamverzorgenden die actief en samen met collega's het vak kraamzorg bewaken en wil zorgen voor goede en respectvolle bejegening van kraamverzorgenden zowel in loondienst als werkzaam als zzp-ers? 

We zijn op zoek naar jou: mail ons waarom en eventueel hoe je een steentje aan het werk van de NBvK wil bijdragen.  Een van de actieve leden zal contact met je opnemen om mogelijkheden met je te bespreken. Mail graag met telefoonnummer naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Lees op onze blogs waarom actief zijn voor de NBvK nodig maar ook mooi kan zijn voor je ontwikkeling als zorgprofessional:  

Blog Siska: de magie van moeders

Kraamzorg is geen handig verdienmodel  voor ondernemers met winstoogmerk

Juli 2019 

Kraamzorg is noodzakelijk zorg die beschikbaar moet zijn voor iedereen.  

De lobby richting de Tweede Kamer van de werkgeversorganisatie BOgeboortezorg samen met vakbond FNV  voor meer geld naar de kraamzorgorganisaties,  is de minister ook opgevallen. Kamerleden hebben opheldering gevraagd over de lage tarieven van wachtdiensten draaien. De minister heeft daarop in een brief zijn visie op de situatie bekend gemaakt. Lees hier Brief Minister over tarief Kraamzorg juli 2019

Hij wacht het kostenonderzoek van de Nza af. Een zeer verstandige beslissing want de NBvK stelt  al jaren de vraag waar blijft het geld dat ieder jaar in kraamzorg wordt gestoken. De tarieven zijn enkel gestegen terwijl het geboortecijfer nagenoeg gelijk bleef.  Zie overzicht tarieven van afgelopen jaren: Wat kost kraamzorg

In 2018  hebben wij de noodklok geluid over de hoge uitstroom in de kraamzorg. Er is inmiddels een tekort van rond de 3000 kraamverzorgenden en de geïndiceerde uren kraamzorg worden in het hele land op grote schaal al zeker 3 jaar niet geleverd met alle gevaren voor de gezondheid van moeders en baby's

Zie het Rapport Monitor Werkdruk in de kraamzorg 2018 

Zolang de brancheorganisatie BOgeboortzorg, samen met vakbond FNV, de ogen blijft sluiten voor de werkelijkheid en denkt dat werken aan winstmaximalisatie de werkgever goede werkgevers maakt waar kraamverzorgende graag bij willen werken, zal de sector leeg  blijven lopen. Het is tijd dat, aansluitend op het kostenonderzoek van de Nza, er een groot en breed onderzoek komt naar werkgeverschap in de kraamzorg door de arbeidsinspectie.  Daarbij is van groot belang dat het, in de CAO 2018-2019,  afgesproken, meldpunt voor wantoestanden op arbeidsvoorwaardelijk gebied, eindelijk opengesteld wordt door de vakbonden en werkgeversorganisaties zonder dat melders het gevaar lopen hun baan en inkomen te verliezen zodat de sector kan worden opgefrist en werkgevers kunnen worden bijgeschoold of verzocht worden de sector of alvast de werkgeversorganisatie te verlaten zodat zorgverzekeraars ook beter zicht krijgen welke kraanzorgorganisaties werken aan goede kraamzorg voor alle vrouwen en baby's en welke vooral werken aan goede winsten voor zichzelf en aandeelhouders en hun publieke taak en verantwoordelijkheid als klein onbelangrijk detail of kostenpost zien. 

Lees ook Blog Tantalus Juli 2019

Lees meer

Enkel tevreden kraamverzorgenden kunnen de kraamzorg redden

mei 2019 

De kraamzorgorganisaties willen meer geld van de minister om nieuwe mensen op te leiden. Zij zijn druk met brieven schrijven en gesprekken te voeren op het ministerie . Zij vragen de Tweede Kamer om hulp via de vakbonden en een aantal actiegroepen die bang zijn dat het vak kraamzorg zal verdwijnen. Afgelopen jaren zijn rond de 3000 kraamverzorgenden gestopt met werken in de kraamzorg. Dat is al snel 25% van de beroepsgroep. De grootste uitstroom is onder pas opgeleide kraamverzorgenden. Zij verlaten het vak, net als de meer ervaren kraamverzorgenden, omdat de arbeidsomstandigheden zo slecht zijn dat ze er niet van kunnen leven en daarnaast het werken in de kraamzorg een groot negatief effect heeft op het privé leven. 

Het is heel goed mogelijk dat dit gaat leiden tot het verdwijnen van kraamzorg in de geboortezorg. Want kraamzorg kan nu inmiddels al ruim 3 jaar niet meer volledig geleverd worden door bijna alle kraamzorgorganisaties. Aanstaande kraamvrouwen krijgen het hele jaar standaard te horen dat ze niet moeten rekenen op de geïndiceerde uren. Mensen kunnen enkel nog rekenen op hoogstens, ergens op een dag, 3 uur zorg.  Laat staan dat mensen kunnen rekenen op zorg op dag  9 en 10 in geval van complicaties. Er zijn steeds meer organisaties die een inschrijfstop hebben. 

Het niet kunnen leveren van goede en voldoende kraamzorg, ondermijnt de kwaliteit van de kraamzorg maar ook de toekomst van de kraamzorg.. 

Alternatieve zorg als er geen kraamzorg is

De kraamzorg zal zijn relevantie verliezen. Mensen, die afhankelijk zijn van deze zorg tijdens en na de bevalling,  zullen op zoek gaan naar alternatieven. De buurvrouw, oma of papa, zoals nu vaak wordt voorgesteld door de organisaties zal niet voldoende zijn. Want er is en blijft behoefte aan warme professionele, betrokken ondersteuning op maat. Dat is in Nederland nu bijna 75 jaar de kraamzorg maar  wanneer de  kraamzorg niet kan leveren dan ligt het in de lijn der verwachting dat er gezocht gaat worden naar alternatieven. De doula 's en lactatiekundigen staan klaar met een groot deel van de zorg die ooit tot het vak kraamzorg hoorde. Ze kunnen nu wel de zorg  leveren die kraamzorgorganisaties, door gebrek aan personeel, niet meer kunnen bieden. Helaas wordt deze zorg niet of slechts gedeeltelijk vergoed via een aanvullende verzekering en is daarom enkel toegankelijk voor vrouwen met voldoende financiele middelen en met de mogelijkheden om deze zorg te vinden. Maar de vraag is hoelang dat nog duurt. De volgende stap is dat kraamzorg zal worden heroverwogen als zorg in het basispakket.  Het zou dan zo maar eens kunnen dat  doula zorg en lactatiekunde de plek in het basispakket gaan innemen en dat deze zorg samen met de verloskundige de spil worden van het niet pathologische deel van de geboortezorg. Kraamzorg wordt dan hoogstens een aanvullende diens in het basispakket. Enkel toegankelijk voor mensen die het kunnen betalen en waarbij de praktische huishoudelijke ondersteuning voorop staat. Dan zullen de meeste mensen kiezen voor de zorg van een kraamverzorgende die werkt al zzp-er omdat deze groep nu al voor veel kraamvrouwen de oplossing is als ze op zoek zijn naar kraamzorg op maat. 

Het extra geld zal de kraamzorg  dus enkel helpen wanneer de minister ook eisen zal stellen aan goed werkgeverschap in de kraamzorg

Lees meer